Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Twee taalwetenschappers weigeren dertig teksten te overhandigen die zij gebruikt hebben bij hun proefschrift over taalvaardigheid van studenten. De wetenschappers zouden hiermee de wetenschappelijke integriteit schenden, zegt een onderzoekscommissie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dat meldt NRC.

Omdat het duo niet meer verbonden is aan de instelling, zou de universiteit geen sanctie meer kunnen opleggen. Eén van de taalwetenschappers heeft laten weten een melding te doen bij het meldpunt discriminatie over het gedrag van het College van Bestuur van de universiteit. Volgens de wetenschappers is het gedrag beïnvloed door zijn activiteiten als travestiet binnen de transgenderbeweging.

Uit het proefschrift van de taalwetenschappers blijkt dat eerstejaarsstudenten aan universiteit en hogeschool respectievelijk veertig en tachtig taalfouten per pagina maken. Met het ontwikkelde online-taalprogramma TAVAN van de wetenschappers werden de taalfouten met twintig procent gereduceerd. Een drietal hoogleraren taalwetenschap verbaasden zich over het hoge aantal fouten. Ze vroegen de teksten van de studenten op bij de taalwetenschappers om te beoordelen of de telmethode wel deugde. Dit verzoek werd geweigerd, onder meer met een beroep op de privacy van de studenten. Hierop diende het drietal een klacht in.

Vorig jaar oordeelde een Groningse onderzoekscommissie al dat de wetenschappers de gegevens behoren te verstrekken, maar de twee taalwetenschappers bleven weigeren. Dit ondanks aandringen van het bestuur van de universiteit. Het duo stelt dat de gedragscode wetenschapsbeoefening van de Nederlandse universiteiten alleen betrekking heeft op onderzoeksdata en niet op onderzoeksmateriaal, zoals de teksten. 

© Nationale Onderwijsgids