Normal_huiswerk_engels

Tientallen hoogleraren willen niet dat Engels de voertaal wordt in studierichtingen in het hoger onderwijs. In een manifest van het Taalcollectief komen hoogleraren, wetenschappers en schrijvers in strijd tegen verengelsing. Dat meldt de Telegraaf.

“Het Nederlands wordt als moeder- en wetenschapstaal verwaarloosd, terwijl in gemankeerd Engels wordt gecommuniceerd”, aldus de actievoerders. De hoogleraren willen een einde aan dominante taal in het hoger onderwijs. In het manifest komen onder andere publicist Paul Scheffer en letterkundige Frits van Oostrom in opstand tegen de verengelsing.

De actievoerders roepen op dat de Wet op het Hoger Onderwijs nageleefd moet worden. In deze wet staat dat het onderwijs en de examinering van de stof in beginsel in het Nederlands dient plaats te vinden. Alleen wanneer er goede redenen zijn mag er afgeweken worden. Nu wordt een meerderheid van de masteropleidingen in het Engels aangeboden. In het hbo is zo'n twintig procent van de opleidingen in het Engels. 

© Nationale Onderwijsgids