Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

(Novum) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat laagopgeleiden over het algemeen iets meer arbeidsethos hebben dan mensen met een hoger opleidingsniveau. En ouderen voelen met betrekking tot werken veelal meer plichtsbesef dan de jongere generaties. Mannen hebben gemiddeld een wat sterkere arbeidsethos dan vrouwen, zo blijkt. Mannen werken doorgaans voltijds en hechten meer belang aan een baan en een eigen inkomen dan het andere geslacht.

Als je van het leven wil genieten, moet je daar hard voor werken. Zeven op de tien volwassenen in Nederland beschouwen werken als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Dat heeft het CBS maandag becijferd.

Dat we werken in meerderheid zien als plicht, wil overigens niet zeggen dat werken altijd op de eerste plaats komt. Het is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd, meent het statistiekbureau. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken.