Normal_conferentie-examencommissies-ho_dsc_6640-klein

Op 20 mei organiseerde de Onderwijsinspectie een conferentie. Hier deelden zo’n zeshonderd leden van examencommissies en managers in het hoger onderwijs hun goede praktijkvoorbeelden. Aanleiding was het inspectierapport ‘Verdere versterking’, over examencommissies in het bekostigd en niet-bekostigd in het hoger onderwijs. Dat meldt de Onderwijsinspectie. 

In het rapport concludeert de inspectie dat de examencommissies zich sinds 2008 duidelijk hebben versterkt. Maar de inspectie ziet ook dat op onderdelen nog verdere ontwikkeling nodig is. Dat geldt bijvoorbeeld op het gebied van richtlijnen voor het maken van toetsen en van de aanwijzing van examinatoren.

Tijdens de conferentie ontving inspecteur-generaal Monique Vogelzang uit handen van de voorzitter Thom de Graaf  van Vereniging Hogescholen het eerste exemplaar van de herziene versie van de Handreiking voor examencommissies ‘Geslaagd’. In de Handreiking heeft de vereniging de ontwikkelpunten uit het inspectierapport verwerkt.

Eerste Kamerlid en hoogleraar immunopathologie Jan Anthonie Bruijn aan de Universiteit Leiden reflecteerde later op de dag op de bevindingen van de inspectie en gaf de aanzet voor een praktische agenda. Ook deelden de deelnemers in de vele workshops hun dilemma’s en goede praktijkvoorbeelden met elkaar. Daarnaast werden workshops verzorgd door onder meer de Landelijke studentenvakbond LSVb, het college van beroep voor het hoger onderwijs CBHO en door verschillende kennisorganisaties en dienstverleners.

Veel aanwezigen legden nieuwe contacten, of maakten plannen voor uitwisseling van examinatoren of voor de oprichting van een netwerk van examencommissies. Begin juni verschijnt een uitgebreid e-magazine over de conferentie met links naar tal van good practices en documenten. Dat magazine is voor iedereen te downloaden op de website van de Onderwijsinspectie. 

© Nationale Onderwijsgids