Normal_universiteit_twente_ut

De Universiteit Twente (UT) wil bereiken dat meer meisjes na de middelbare school kiezen voor een opleiding in de techniek. Volgens de universiteit bestaat het vooroordeel dat techniek studeren iets voor nerds is en daarom zouden veel meisjes de beta-vakken liever links laten liggen. De universiteit heeft nu iets bedacht om meisjes te laten zien dat techniek studeren leuk is: onder het genot van een high tea krijgen de middelbare scholieren voorlichting over de diverse technische opleidingen van de UT. Dit meldt de Universiteit Twente. 

Het aantal vrouwelijke studentes binnen technische opleidingen neemt geleidelijk toe. Toch loopt Nederland internationaal gezien ver achter wat betreft het aantal vrouwen dat techniek studeert in vergelijking met het aantal mannen. “Veel meiden denken bijvoorbeeld dat ze met een technische studie later alleen maar het onderzoek in kunnen”, zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs, “terwijl er juist zoveel meer mogelijkheden zijn, zoals managementfuncties”. Studentes van de UT nemen nu zelf het heft in handen om dergelijke vooroordelen de wereld uit te helpen. Zij organiseren op 20 mei een High Tech High Tea om meisjes te laten zien hoe leuk een technische studie kan zijn.

Voor meisjes ontbreekt het vaak nog aan vrouwelijke rolmodellen in de techniek. Tijdens de High Tech High Tea kunnen meiden van vwo 3, 4 en 5 daarom kennis maken met veertig studentes van de UT. De studentes vertellen over hun opleiding en de beroepsmogelijkheden, hoe ze de overstap van het vwo naar de universiteit hebben ervaren en hoe het studentenleven hen bevalt. Ook ouders zijn van harte welkom op de high tea want de ervaring leert dat meisjes zelden door hun ouders gestimuleerd worden om voor techniek te kiezen. Onder het genot van thee, bonbons en gebak kunnen de deelnemers vervolgens kiezen uit diverse presentaties, workshops en speeddatesessies. Voor ouders is er een apart programma. Inschrijven voor de High Tech High Tea kan via www.utwente.n/hightechhightea.

© Nationale Onderwijsgids