Logo_nwo_logo

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 87 Vidi-beurzen uitgereikt van maximaal 800.000 euro. Het Vidi-programma van de onderzoeksfinancier richt zich op ervaren onderzoekers die al enkele jaren succesvol onderzoek verrichten. Met de beurs wil de NWO de onderzoekers helpen bij het opzetten van vernieuwend onderzoek. 

Vidi maakt, net als de programma's Veni (voor pas gepromoveerde onderzoekers) en Vici (voor ervaren topwetenschappers), deel uit van de Vernieuwingsimpuls van het NWO. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Met de Vidi-beurs krijgen gepromoveerde wetenschappers die al enkele jaren onderzoek verrichten de mogelijkheid om nieuwe onderzoekslijnen te ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep op te richten. Met het geld uit de beurs kunnen de onderzoekers zo'n vijf jaar onderzoek doen.

Binnen het Vidi-programma staat het onderwerp van onderzoek vrij. Zo wil het NWO “nieuwsgierigheidsgedreven” innovatief onderzoek bevorderen. De huidige lichting Vidi-laureaten gaan onder meer onderzoek doen naar bacteriën en virussen, de cultuur in en rond de Lage Landen van de 13e tot de 17 eeuw en neutronensterren.

In de laatste aanmeldingsronde dienden 509 onderzoekers een aanvraag in voor een Vidi-beurs. Daarvan zijn nu 87 (60 mannen en 27 vrouwen) gehonoreerd op basis van de kwaliteit van de onderzoekers, het innovatieve karakter van het onderzoek en de verwachte wetenschappelijke impact.

© Nationale Onderwijsgids