Logo_nwo_logo

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de eerste Museumbeurzen uitgereikt. Dankzij de beurs kunnen zes museummedewerkers, elk samen met een hoogleraar, wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Het programma heeft tot doel om talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in de museumsector te bevorderen. Minister Bussemaker van Onderwijs en Cultuur heeft hiervoor 800.000 euro beschikbaar gesteld. Dit meldt de NWO.

De beurs kan alleen door museummedewerkers worden aangevraagd. Zij krijgen beschikking over een bedrag van 62.500 euro voor onderzoek. Met de Museumbeurs wil het NWO duidelijk maken dat wetenschappelijk onderzoek door musea belangrijk is. Voor musea vormt onderzoek een bron voor nieuwe verhalen die met en over de collectie kunnen worden verteld, aldus de NWO.

Het programma Museumbeurzen is gebaseerd op de gemeenschappelijke onderzoeksagenda voor die musea die is ontwikkeld door onder meer het ministerie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het NWO, de KNAW en experts uit de museumwereld. Onderzoeksvoorstellen moeten zich richten op de collectie, educatie, digitalisering of het bereiken van nieuw publiek, waarbij de resultaten van het onderzoek direct ten goede moeten komen aan de museale praktijk.

Op de website van de NWO staan beschrijvingen van de zes gehonoreerde onderzoeksvoorstellen.

© Nationale Onderwijsgids