Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft gisteravond gesproken met de protesterende studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Er werd een debatmarathon gehouden in het Maagdenhuis. Het debat ging over het rendementsdenken en kwaliteit van onderwijs. De vraag die gisteravond centraal stond was: 'Hoe verhoudt rendement zich tot de kwaliteit van onderwijs?' Dit melden AT5 en het AD.

Studenten en docenten van de UvA protesteren al maanden tegen het rendementsdenken in het onderwijs. De studenten zijn van mening dat door het rendementsdenken de economische waarden centraal worden gesteld, wat ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. Bussemaker zegt ook tegen het rendementsdenken te zijn “opgevat als in zo'n korte tijd zoveel mogelijk studenten door een studie te jassen. Daar ben ik tegen”. De onderwijsminister is van mening dat er gekeken moet worden naar het onderwijs. Als dat van hoge kwaliteit is en de studenten stimuleert, denk Bussemaker dat dat vanzelf ook een hoger rendement oplevert.

De studenten waren niet helemaal tevreden met de uitkomsten van de avond. “Ik heb niet gehoord dat ze haar beleid gaat aanpassen”, zegt een van de aanwezige studenten. Andere studenten zeggen: “De UvA en de minister moeten beiden met de billen bloot. Wij zijn uit het Maagdenhuis gezet, maar reken erop dat er ook in Den Haag acties zullen volgen.”

© Nationale Onderwijsgids