Logo_fnv

FNV Overheid wil dat studenten en medewerkers van de UvA een stem krijgen bij de selectie en benoeming van de opvolger van Louise Gunning. "De acties van afgelopen tijd maken duidelijk dat medewerkers en studenten meer betrokken moeten worden bij besluiten over hun werk en hun universiteit", zegt Jan Boersma van FNV Overheid. De vakbond stelt voor dat de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad een nieuwe bestuurder voordragen.

Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, maakte zaterdag bekend haar functie neer te leggen. Zij kreeg veel kritiek op de manier waarop zij de universiteit bestuurde en reageerde op protestacties van studenten en medewerkers. De actievoerders waren boos over het feit dat bestuurders alleen oog hebben voor het rendement van onderwijs en de universiteit runnen als een bedrijf. "Als het bestuur van de UvA iets heeft geleerd van de afgelopen tijd, dan gaan ze nu samen met medewerkers en studenten op zoek naar een goede voorzitter. Alleen zo kan het vertrouwen in het bestuur herstellen," aldus Jan Boersma. 
 
FNV Overheid wil dat kennis en kwaliteit weer de uitgangspunten van de universiteit worden. Daarvoor is het belangrijk dat er meer echte banen bij komen en het aantal flexibele contracten wordt verminderd zoals in de cao 2015-2016 is afgesproken. Boersma: "Een universiteit die alleen maar een studentenfabriek met wegwerpwetenschappers wil  zijn, schiet zijn doel voorbij. Wij willen kwaliteit van werk en wetenschappelijk onderwijs."
 
© Nationale Onderwijsgids