Logo_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

Vier studenten spanden in 2014 een zaak aan bij het College voor de rechten van de mens, omdat ze zich gediscrimineerd voelden. De studenten waren op zoek naar een stage, maar werden geweigerd. Bij twee gevallen vanwege een hoofddoek. Drie van de studenten zijn in hun gelijk gesteld. Dit meldt Hoger Onderwijs.

Een studente die in het gelijk werd gesteld werd bij de gemeente Tilburg geweigerd vanwege haar hoofddoek. In een andere zaak kon een woningstichting niet bewijzend dat de hoofddoek en abaya van een studenten niet hadden meegespeeld bij haar afwijzing. Een stagiaire op een trainingsbureau wilde collega's liever niet vertellen dat ze chronisch ziek is. Ze werd hierom ontslagen.

Bij één van de zaken zou een studente van de lerarenopleiding stage lopen op een Montessorischool in Amsterdam. De studente weigerde, vanwege haar geloofsovertuiging, om mannen een hand te geven. Vanwege dit incident ging haar stage niet door. Volgens de studente is dit discriminatie, maar van het mensenrechtencollege kreeg ze geen gelijk. Het college zei in hun oordeel dat het elkaar de hand schudden een wezenlijk onderdeel is van de grondslag van het Montessori-onderwijs, dus is er geen sprake van verboden onderscheid op grond van godsdienst.

Vorig jaar deed het college 179 keer uitspraak in uiteenlopende zaken: van discriminatie van gehandicapten in het openbaar vervoer tot discriminatie van zwangeren op de arbeidsmarkt. Naast uitspraken, geeft het college ook advies en bemiddelt in conflicten. In 2014 ging meer dan de helft van de klachten over discriminatie op de werkvloer.

© Nationale Onderwijsgids