Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal als eerste Nederlandse universiteit een branch campus in China beginnen. In samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vestigt de RUG zich vanaf 2016 in de stad Yantai, provincie Shandong op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. Gister ondertekende RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema in Shanghai in het bijzijn van minister-president Mark Rutte een samenwerkingsovereenkomst met de stad Yantai en de China Agricultural University. Dat meldt de Rijksuniversiteit.

“Dit is een unieke kans voor de RUG om zich als eerste continentale universiteit te vestigen in Noord-China. China is een enorme groeimarkt voor universiteiten, met inmiddels ruim zeven miljoen nieuwe studenten per jaar, van wie ruim 450.000 in het buitenland gaan studeren. De Chinezen zien de RUG als een interessante partner. We zijn een snel stijgende internationale top 100-universiteit, met al een groot aantal Engelstalige bacheloropleidingen. We gaan uiteindelijk een kopie van de RUG realiseren in Yantai, met bachelor-, master- en PhD-programma’s, met significante research-activiteiten en samenwerking met bedrijven. Deze activiteiten zullen ook de samenwerking tussen Yantai en de noordelijke regio versterken”, zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema.

Na een voorbereidend jaar in 2016 zullen Chinese en andere internationale studenten vanaf 2017 in Yantai beginnen aan een RUG-studie en uiteindelijk een-RUG diploma behalen. Overeenkomstig de regels voor het vestigen van Nederlandse kennisinstellingen in het buitenland zullen de studenten één jaar van hun opleiding op de home campus in Groningen volgen. Dit biedt ook grote kansen voor studenten uit Groningen om buitenlandervaring op te doen in China. Ook zal het veel werkgelegenheid opleveren voor Nederlandse academici.

© Nationale Onderwijsgids