Logo_universiteit_utrecht_logo_smal

Bij de Universiteit Utrecht kunnen studenten nu voor het eerst tegelijkertijd in grote groepen veilig en betrouwbaar digitaal toetsen maken, in plaats van schriftelijk. De universiteit heeft een digitale toetsvoorziening met driehonderd Chromebooks ontwikkeld. Deze flexibele oplossing is uniek in Nederland, zo meldt de universiteit. 

Het digitaal afnemen van tentamens wordt ondersteund door een specifieke Wifi-verbinding en door een zelf ontwikkelde beveiligde omgeving. De Chromebooks hebben een hoge accuduur, zijn eenvoudig te beheren en in ‘gewone’ tentamenzalen te gebruiken. De zaal blijft tegelijkertijd beschikbaar voor andere doeleinden, zoals voor schriftelijk toetsen.

Het bevorderen van de toetskwaliteit is de belangrijkste overweging voor meer digitaal toetsen. De oplossing van de Universiteit Utrecht  zou ook kosten besparen. De kosten voor de digitale toetsplaatsen in Utrecht zijn eenvijfde van de kosten die in de ‘Whitepaper’ van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, zijn genoemd. In plaats van één miljoen euro voor een toetszaal met vijfhonderd plaatsen, zou dit nu minder dan 200.000 euro kosten.

De Universiteit Utrecht investeert in digitalisering binnen haar onderwijsfaciliteiten. Met het programma Educate-it activeert en helpt de universiteit onder andere de docenten hun onderwijs te innoveren.

© Nationale Onderwijsgids