Normal_college_docent_klas_lokaal

Universiteiten zouden 200 tot 300 miljoen euro extra nodig hebben om de kwaliteit van de opleidingen te garanderen, dit meldt de voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). Ook zou er een half miljard euro extra nodig zijn voor onderzoek. Dit meldt BNR.

Volgens de voorzitter van de VSNU, Karl Dittrich, staat Nederland nu nog in de wereldwijde top wat betreft onderzoek en onderwijs, maar om dat zo te behouden zou de overheid meer geld in de universiteiten moeten steken. “En dat terwijl de prijs per student is afgenomen. Dat betekent dat er een heel zwaar beroep is gedaan op de individuele medewerker. Er is van alles gebeurd om de kwaliteit van het onderwijs overeind te houden, maar ik merk dat de druk ongelofelijk groot wordt. We hebben te weinig tijd om individueel met studenten te gaan zitten”, zegt Dittrich.

Niet alleen de studenten van de Universiteit van Amsterdam lopen volgens de voorzitter met zorgen rond. Er zouden overal in het land zorgen zijn over de stand van universiteiten. Volgens de voorzitter kan het beter worden door meer kleinschaligheid in het onderwijs. Dit houdt in de opleidingen kleinschaliger organiseren: in kleinere groepen werken met meer persoonlijke feedback en meer docenten per student.

Een deel van de bekostiging van de universiteiten zou kunnen worden gehaald uit de opbrengsten van het sociale leenstelsel dat dit jaar wordt ingevoerd. Maar dit zou nog niet genoeg zijn om alles te bekostigen. Volgens de voorzitter zal bij een volgend regeerakkoord de bodem moeten worden gelegd voor een betere financiering van de universiteiten.

© Nationale Onderwijsgids