Normal_onderzoek_microscoop_laborant_medisch

Voorzitter Hans Clevers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft forse kritiek op het wetenschapsbeleid van de Nederlandse overheid. Hij vindt de bezuinigingen van de overheid op wetenschappelijk onderzoek veel te ver gaan. Gisteren vond een hoorzitting plaats over de Wetenschapsvisie die het kabinet eind vorig jaar presenteerde. Dit meldt FD.

De hoorzitting werd georganiseerd door Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66. Hij is het eens met de mening van Hans Clevers. “Deze Wetenschapsvisie is eigenlijk helemaal geen visie. Het is een verdeling van de armoede”, zegt van Meenen. Het Kamerlid vreest dat de toekomst van de Nederlandse wetenschap in gevaar is. Wel vindt Van Meenen dat wetenschappers de harde bezuinigingen een beetje aan zichzelf te danken hebben. Onderzoekers en universiteiten hadden eerder moeten beginnen met een goede lobby.

De reacties op de Wetenschapsvisie waren aanvankelijk positief, totdat duidelijk werd dat het kabinet ook de bestuursstructuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil veranderen. De NWO financiert wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse universiteiten en heeft jaarlijks zo'n 625 miljoen euro aan beurzen en subsidies te verdelen. In de nieuwe visie streeft het kabinet er echter naar om de invloed van wetenschappers daarop aan banden te leggen en bestuurders meer zeggenschap te geven. Tegenstanders van dit plan zijn bang dat het bedrijfsleven te veel grip zal krijgen op het onderzoek in Nederland. De VSNU heeft namens alle universiteiten nadrukkelijk afstand genomen van dit plan.

Ook het bedrijfsleven heeft, wellicht opmerkelijk, kritiek op de voorgestelde veranderingen in het wetenschapsbeleid. “Het investeringsniveau daalt. Dat vinden we onverstandig”, zo zegt Thomas Grosfeld van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De werkgevers hebben er tijdens de hoorzitting vooral op aangedrongen om meer geld te steken in de technische wetenschappen. Volgens de VNO-NCW loopt Nederland achter met investeren in onderzoeksgebieden als chemie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en energiewetenschappen.

© Nationale Onderwijsgids