Normal_hart_gezondheid_zorg

Veertien jonge, talentvolle wetenschappers ontvingen gisteren de zogenoemde Dekkerbeurs van de Hartstichting. In totaal investeert de Hartstichting bijna 4,1 miljoen euro in onderzoek naar onder meer hartinfarct, herseninfarct en verwijde slagaderen. De winnende wetenschappers, van verschillende Nederlandse Universitair Medische Centra, hebben een strenge selectie doorstaan. Ze zijn als beste naar voren gekomen uit de 107 aanvragen die de Hartstichting heeft ontvangen. Dit meldt de Hartstichting.

De Hartstichting reikt sinds 1974 onderzoeksbeurzen uit aan jonge veelbelovende onderzoekers. Dankzij het geld van deze Dekkerbeurzen krijgen de onderzoekers tijd en ruimte voor het oplossen van actuele problemen van hart- en vaatziekten, aldus directeur Floris Italianer van de Hartstichting. De Dekkerbeurs is vernoemd naar E. Dekker die van 1971 tot 1987 medisch directeur was van de Hartstichting.

De Dekkerbeurzen van 2014 ondersteunen een divers aantal onderzoeken. De vragen lopen uiteen van de diagnose bij pijn op de borst, de werking van stamcellen bij het repareren van de hartspier, opsporen van slagaderverkalking en de genetica achter het ontstaan van een aneurysma.

© Nationale Onderwijsgids