Normal_amstelveen_cobra_museum024

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werken komend weekend samen met het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Met behulp van bewegingssensoren zullen zij het gedrag van museumbezoekers onderzoeken. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de sociale interactie tussen individuen van de VU. 

Dit weekend kunnen bezoekers van het Cobra Museum in Amstelveen anoniem en vrijwillig deelnemen aan dit eenmalig experiment. Doorgaans wordt museumbezoek onderzocht op basis van enquêtes om ervaringen van bezoekers te inventariseren, analyseren en te begrijpen. Met gebruik van nabijheidssensoren kunnen onderzoekers met simpele technologie automatisch en anoniem informatie verzamelen over een deel van de  bezoekerservaringen.

Vrijwilligers die meedoen met het onderzoek dragen een badge met een sensor die communiceert met een zelfde soort sensor die bij elk kunstwerk is geplaatst. De deelnemers krijgen zelf inzicht over hun gehele bezoek en de individuele kunstwerken. Dit is een van de eerste onderzoeken waarbij  sensoren gebruikt worden om te bestuderen hoe mensen hun tijd besteden in een museum. 

© Nationale Onderwijsgids