Normal_promovendi

Nederlandse universiteiten buitelen over elkaar heen om Chinese promovendi binnen te halen. Normaal gesproken kost een promovendus gemiddeld twee ton, maar de onderzoekers uit China zijn gratis. Dit meldt de NOS. 

Sinds de Chinese overheid in 2007 de zogenaamde China Scholarship Council-beurs (CSC) introduceerde, is het aantal Chinese promovendi in Nederland flink gestegen. In 2007 kwamen er ongeveer 100, terwijl er vorig jaar al 634 Chinezen promoveerden. Ieder jaar reikt de Chinese overheid zo'n 7000 beurzen uit waarmee een student een vliegticket, een visum en maandelijks 1300 euro voor levensonderhoud ontvangt. 
 
Door de aanzienlijk lagere kosten is het voor universiteiten uitermate interessant om de Chinese onderzoekers binnen te halen. Het is een belangrijke impuls, omdat de kunde van een promovendus uit China niet gegarandeerd is. Volgens Saskia Ebeling, beleidsmedewerker bij de Universiteit Utrecht is de kwaliteit van de promovendi 'te divers' om hen zonder de beurs te willen werven. 
 
Om in aanmerking te komen voor de beurs zijn de Chinese promovendi verplicht om na hun onderzoek weer terug te gaan naar hun thuisland. Hiermee wil de Chinese overheid meer kennis in eigen land krijgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids