Normal_sleutel_slot_afsluiten_aanpakken525
Uit de voorlopige lijst van 'lotingsstudies' op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat zeker 133 hbo-opleidingen de instroom van nieuwe eerstejaars komend jaar in willen gaan perken. Twee jaar geleden waren dit nog maar 67 studies. De opleidingen hebben tot 1 december om een studentenstop in te stellen. Dit meldt punt.avans.nl. 
 
Vooralsnog hebben al 133 hbo-opleidingen een numerus fixus ingesteld. Dit kunnen er echter nog meer worden, want de hogescholen hebben tot 1 december de tijd om dit te registreren bij de DUO. Een opleiding mag een studentenstop instellen wanneer ze onder hun populariteit dreigen te bezwijken. Oftewel: wanneer de opleiding meer eerstejaars trekt dan dat er opleidingsplaatsen zijn. 
 
Toch lijkt het erop dat opleidingen zonder overspoelingsproblemen steeds vaker een loting invoeren. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo gebruiken sommige opleidingen een loting om zwakke studenten te weren. Ook zijn er opleidingen die een loting invoeren om geen ‘parkeerstudie’ te worden voor studenten die zijn geweigerd bij de studie van hun eerste keus. Studiekiezers mogen zich namelijk maar voor één numerus fixus opleiding tegelijk aanmelden. De derde reden noemt minister Bussemaker 'een slot op de deur'. Daarmee bedoelt zij dat alle belangstellenden in principe terecht kunnen op de opleiding, maar de opleiding voert alsnog een numerus fixus in voor als het aantal aanmeldingen onverwacht hard stijgt. Dat geldt bijvoorbeeld voor techniekopleidingen.
 
Sinds 2011 mogen opleidingen nieuwe studenten zelf selecteren in een numerus fixus-procedure. Voor 2011 werd minimaal de helft van de studenten door loting op de opleiding geplaatst. De school kon zelf maximaal de helft zelf uitkiezen. Sinds die regel is geschrapt, is de numerus fixus gegroeid in populariteit. Althans in het hbo-onderwijs. In het wetenschappelijk onderwijs is het aantal lotingsstudies afgenomen. Vorig jaar waren het er 70, nu maar 59. 
 
© Nationale Onderwijsgids