Logo_logo_tilburg_university

Op 6 november wordt in de aula van de Tilburg University het Misdaadcongres 2014 gehouden. Naast experts uit de rechtswetenschappen, ethiek en rechtspraktijk, treedt ook schrijfster Kristien Hemmerechts op. Daarnaast zijn er diverse workshops en de presentatie van het interview- en fotoboek Mensbeeld en strafrecht.  

Ons mensbeeld verandert en het strafrecht verandert mee. Dat lijkt de laatste decennia harder geworden voor daders. Maar klopt dat wel? Onmiskenbaar is de aandacht voor slachtoffers van misdrijven toegenomen. Welke wereldbeelden en mensbeelden schuilen achter deze ontwikkelingen? En met welk mensbeeld ‘werken’ professionals met daders en slachtoffers? Deze en andere vragen rond de omgang met daders en slachtoffers staan ter discussie op het Misdaadcongres 2014.

Auteur Kristien Hemmerechts wordt door literatuurcriticus en emeritus hoogleraar Jaap Goedegebuure geïnterviewd over haar roman De vrouw die de honden te eten gaf, geïnspireerd op het leven van de ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin. Het boek deed veel stof opwaaien in België, omdat Michelle Martin er een menselijk gezicht in kreeg.

In de middagworkshops is er onder meer aandacht voor de omgang met jeugdige daders, en voor verdachten van internationale misdrijven. Ook vertelt een ex-gedetineerde over hoe hij werd bejegend na het uitzitten van zijn straf. Steeds staat de vraag centraal vanuit welk wereld- en mensbeeld wij daders en slachtoffers bejegenen en zouden moeten bejegenen.

Sluitstuk van het congres is de aanbieding van het eerste exemplaar van het interview- en fotoboek Mensbeeld en strafrecht aan Geert Corstens, president van de Hoge Raad der Nederlanden. Zie voor meer informatie over het programma de website Misdaadcongres 2014 van Tilburg University.

© Nationale Onderwijsgids