Normal_examen_tentamen_leerling

Minister Bussemaker van Onderwijs moet universiteiten die een 'tentamenboete' rekenen op de vingers tikken, dit vinden de D66, SP, CDA en GroenLinks. Op drie universiteiten moeten studenten extra betalen als zij zich te laat hebben ingeschreven voor een tentamen en die toch willen maken. Volgens de wet mogen er echter geen financiële drempels opgeworpen worden tijdens de studie. Dit meldt Trouw. 

Bussemaker erkende gisteren dat het rekenen van een boete niet mag. Desondanks is ze niet van plan om meteen in te grijpen. Volgens de minister hebben onderwijsinstellingen er recht op om studenten te vragen zich tijdig in te schrijven voor tentamens. De instellingen kunnen dan de juiste maatregelen treffen en zalen boeken. Universiteiten kunnen er ook voor kiezen om studenten uit te sluiten voor het tentamen als zij zich niet of te laat inschrijven. 'Ik vraag me af of studenten daar nou mee gediend zijn', vroeg de minister zich af. 
 
Studentenbonden en universiteiten hebben echter recentelijk afgesproken om bij een te late inschrijving voor het tentamen een eventuele administratieve bijdrage te vragen van ongeveer 20 euro. Deze oplossing was niet voorgedragen door Bussemaker en zij wil dan ook met alle partijen in overleg om te kijken wat de beste oplossing is. Als de bijdrage overeind blijft, zal ze de wet moeten aanpassen.
 
© Nationale Onderwijsgids