Normal_download__1_

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Ik ben tegen rigide scheidingen van mbo, hbo en wo, dat is niet meer van deze tijd." Door de wetten kan er geen onderwijs op maat of verdere internationale samenwerking gerealiseerd worden, zo zei hij op woensdag tegen BNR Radio. Dit meldt de Vereniging Hogescholen. 

Roc's, hogescholen en universiteiten in Nederland mogen geen gezamenlijke opleidingen aanbieden. Dit belemmert, zo vindt De Graaf, de ontwikkeling van het onderwijs in de huidige tijd. Daarnaast pleit hij ook voor een betere aansluiting tussen het hbo en wo. Wanneer hbo-studenten na hun bachelorstudie een universitaire master willen volgen, moeten ze vaak eerst nog een schakeljaar volgen voordat ze met de eigenlijke master kunnen beginnen. Dit is niet meer van deze tijd, vindt de voorzitter. Het moet volgens hem mogelijk worden om je al tijdens je hbo-bachelorstudie voor te bereiden op deze overstap; als de student hiervoor kiest. 
 
Daarnaast belemmert de regelgeving de internationale samenwerking. In het buitenland zijn ze ten eerste al niet bekend met de scheiding tussen universiteiten, hogescholen en roc's, aldus De Graaf. Daarnaast is een andere belemmering het feit dat hogescholen in Nederland momenteel geen buitenlandse hoogleraren in functies aan kunnen stellen. De regels verbieden namelijk dat iemand deze titel binnen het hbo voert. Volgens de Vereniging Hogescholen betekent dit dat het voor hoogleraren uit zowel het binnen- als het buitenland niet aantrekkelijk is om zich aan een hogeschool te verbinden. 
 
Daarnaast kampen de onderwijsinstellingen met verschillende regels omtrent prestatieafspraken, regeldruk, docentenkwaliteit en WNT-norm. 
 
© Nationale Onderwijsgids