Logo_niet_voor_nieuwsitems_vsnu
'Zelfplagiaat' wordt taboe. De vereniging van universiteiten VSNU past dit najaar de gedragscode aan. Wetenschappers moeten het voortaan duidelijk aangeven wanneer zij informatie gebruiken die ze al eerder in eigen onderzoek hebben gepubliceerd. De vereniging wil zo een einde maken aan de discussie over 'zelfplagiaat'. Dit meldt de NOS.
 
Sinds het NRC Handelsblad in het begin van het jaar een steekproef deed waaruit naar voren kwam dat een econoom van de VU meerdere teksten uit eerder publicaties wederom, stilzwijgend, had gebruikt in latere publicaties is er een discussie gaande over zelfplagiaat. 
 
Deel van de mensen vindt dat wetenschappers allerlei artikelen ten onrechte op hebben gevoerd, terwijl het om herhalingen van eigen werk ging. De VSNU is het hier niet helemaal mee eens. Voorzitter Dittrich: "Wij zeggen: je kunt jezelf niet plagiëren, maar je hebt altijd de verplichting als wetenschapper om aan te geven welke teksten je gebruikt, waar die vandaan komen en waarom je dat doet."
 
Om die reden heeft de VSNU besloten de gedragscode aan te passen. "De wetenschap moet zo transparant mogelijk zijn,” aldus Dittrich. “Als de schijn kan ontstaan dat kennis ergens anders vandaan komt, ook al is het van jezelf, maak dan duidelijk waar je het eerder hebt gepubliceerd."
 
© Nationale Onderwijsgids