Normal_promoveren_promotie_promovendus_universiteit_utrecht

De Universiteit Utrecht heeft de promotie van een neurofarmacoloog voorlopig uitgesteld. Er zou mogelijk sprake zijn van belangenverstrengeling bij de beoordelingscommissie. Dat zou blijken uit onderzoek van tv-programma Zembla. Volgens het programma hebben twee leden van de commissie nevenfuncties bij het bedrijf dat het promotieonderzoek uitvoerde. Dit meldt de NOS.

Promovendus Jos Bloemers zou vandaag zijn proefschrift verdedigen over zijn onderzoek naar medicijnen waardoor vrouwen met seksuele problemen meer zin krijgen in seks. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bedrijf Emotional Brain in Almere waar de pillen werden ontwikkeld. In de aflevering van het programma Zembla wordt gesteld dat twee van de vijf leden van de beoordelingscommissie ook wetenschappelijke adviesfuncties hebben bij Emotional Brain.

Het College van Bestuur meldt op de website van de universiteit niet te twijfelen aan de kwaliteit van het onderzoek en het proefschrift maar erkent dat de samenstelling van de commissie niet aan de eisen voldeed. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden heeft het bestuur besloten de promotie op te schorten. Het wachten is nu op het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie.

Volgens Zembla zijn ook twee begeleiders van het proefschrift lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het bedrijf. “Bottom line is dat van de acht mensen die bij dit proces betrokken zijn, er vijf directe banden hebben met het bedrijf”, reageert Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik in de uitzending. “Dat is te veel, dat is meer dan de helft. Dan kunnen mensen wel heel neutraal en integer willen kijken, maar dit moet je jezelf niet aandoen”. De aflevering van Zembla wordt donderdagavond uitgezonden bij de VARA.

© Nationale Onderwijsgids