Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

(Novum) - Steeds meer studenten runnen een eigen bedrijf naast hun studie. Het aantal student-ondernemers is sinds 2012 verdubbeld van drie naar zes procent. Dat concludeert het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) van de Erasmus Universiteit op basis van onderzoek onder tienduizend Nederlandse studenten.

De stijging is voor een deel te verklaren doordat studenten tijdens hun opleiding meer in aanraking komen met ondernemerschap, zegt ECE-directeur Hendrik Halbe. Een derde van de ondernemende studenten volgt een vak of opleiding met raakvlakken met ondernemerschap. Dat betekent een lichte stijging ten opzichte van 2012.

Hoewel meer studenten voor het ondernemerschap kiezen dan twee jaar geleden, is het animo na de studie kleiner dan in 2012. Zes procent van de studenten wil direct na afstuderen een eigen bedrijf opzetten, tegen tien procent twee jaar geleden. "Dat komt deels doordat meer mensen al tijdens hun studie met een goed idee beginnen", aldus Halbe.

Anderen wachten rustig af, weet Halbe. Bijna een derde van de studenten wil vijf jaar na de studie een bedrijf zijn op touw hebben gezet.

Internationaal gezien blijft de ondernemersgeest van de gemiddelde Nederlandse student nog steeds achter, stellen de onderzoekers. Er is dus nog 'absoluut ruimte voor verbetering', zegt Halbe. Hij wil meer studenten tijdens hun opleiding ondernemerschapscompetenties bijbrengen.

Het onderzoek is onderdeel van het internationale Global University Entrepreneurial Spirit Student Survey, waarvoor twee miljoen studenten uit 34 landen werden ondervraagd. De internationale resultaten worden woensdagavond bekendgemaakt.