Normal_coffin-large_dood_graf_grafkist_doodskist

Onderzoekers van Tilburg University en deskundigen uit de praktijk lanceren op 18 september de Funeraire Academie, een landelijk platform waar de uitvaartwereld en academisch onderzoek elkaar ontmoeten. Doel van de Funeraire Academie is een verbinding tussen wetenschap en praktijk over uitvaartrituelen tot stand te brengen en bestaande kennis toegankelijk te maken en te delen.

“We willen een breder perspectief van ritualiteit en beleving rondom de dood, rouw en herdenken in Nederland”, aldus Paul Post, voorzitter van de stuurgroep en hoogleraar Ritual Studies in Tilburg. Dergelijke rituelen waren traditioneel verbonden met de Kerk, maar maken mede vanwege de ontkerkelijking een ontwikkeling mee, waarbij bijvoorbeeld rituelen thuis, herdenkingsmonumenten en stille tochten een nieuwe plaats hebben gekregen.

Bij de lancering vindt een expertmeeting plaats: ´Fundamenten van Ritueel: taal, ruimte, handelen. Wetenschappers en beroepsexperts spreken met elkaar over de vormgeving en kwaliteiten van eigentijds ritueel. Emeritus hoogleraar taalwetenschap Jan Renkema zal ingaan op de speciale functie van taal bij rituelen, die vaak tekort schiet om emoties uit te drukken, en uiteenzetten hoe dat anders kan. Hoogleraar Paul Post staat stil bij de noodzaak van ritueel als ambacht.  Uitvaartbegeleider en docent uitvaartzorg Jolien van der Kooij belicht hetzelfde thema vanuit haar ervaringspraktijk en geeft voorbeelden hoe taal mensen emotioneel raakt en verbindt.

© Nationale Onderwijsgids