Normal_studenten_collegezaal

Het verdwijnen van de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen, wordt door studentenorganisaties niet met gejuich ontvangen. Het nieuwe selectiesysteem gaat mogelijk ten koste van de keuzevrijheid, zo meldt het Parool.

Vanaf studiejaar 2017/2018 zullen de zogenoemde numerusfixusopleidingen geen centrale loting meer hanteren. In plaats daarvan gaan onderwijsinstellingen studenten selecteren op onder andere onderwijsprestaties, motivatie en persoonlijkheidskenmerken. Zodoende wordt getracht de juiste student op de juiste studieplek te krijgen. 
 
Omdat studenten zich tevens maar bij maximaal twee lotingstudies mogen aanmelden, is de kans aanwezig dat de student buiten de boot valt, zo vrezen studentenorganisaties. Zo kan het voorkomen dat een student bij beide studies wordt uitgeloot en daarna geen mogelijkheid meer heeft om zich voor een andere lotingstudie in te schrijven. Voor opleidingen als geneeskunde en tandheelkunde geldt zelfs dat studenten zich nog maar bij één onderwijsinstelling mogen inschrijven. Studenten zijn hierdoor genoodzaakt een andere studie te gaan volgen of een jaar te wachten op een nieuwe kans. 
 
© Nationale Onderwijsgids