Normal_vrije_universiteit_amsterdam_vu_logo_2
De Ondernemingsraad van de VU heeft zijn advocaat opdracht gegeven om het College van Bestuur te sommeren uiterlijk 9 september aanstaande de gevraagde informatie te verstrekken over de beloningen van oud-bestuurders René Smit en Lex Bouter. De omvang van betalingen voor werkzaamheden op basis van externe inhuur verontrusten de OR ook. Zij wil hier ook meer informatie van, zo meldt de OR. 
 
De OR heeft meerdere verzoeken om informatie ingediend nadat in april uit het Jaarverslag was gebleken dat de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT) aanzienlijk overschreden is. Leden van het College van Bestuur die in 2013 zijn afgetreden hebben de bezoldiging overschreden. Dat laatste geldt ook voor 33 ‘externen’ die niet bij de VU in dienst zijn, maar wel het werk van reguliere medewerkers uitvoeren en door de VU betaald worden. 
 
De OR vindt de bedoeling van de wettelijke normering helder en ziet geen reden om daar als VU van af te wijken. Daarnaast is het beleid van de VU om onderzoek en onderwijs centraal te stellen en de kosten van de ondersteuning terug te dringen. Mede om die reden is er een grootscheepse reorganisatie van de ondersteunende diensten van de VU ingezet, waarbij veel personeelsleden hun functie verliezen. In die context is het onverdedigbaar dat de betalingen aan leden van het CvB en aan externen boven de wettelijke norm liggen. 
 
Aan zowel de Raad van Toezicht als het College van Bestuur zijn herhaalde oproepen gezonden om nader informatie te verstrekken over de details van de afspraken die zijn gemaakt. Tot nu toe zonder resultaat. De raad is zich bewust van het onderzoek dat het Ministerie van Onderwijs momenteel uitvoert naar de hoogte van de beloningen, maar stelt zich op het standpunt dat hij in deze kwestie een eigenstandige positie heeft. 
 
© Nationale Onderwijsgids