Normal_flea-market-237461_640

Opleidingen moeten de mogelijkheid aanbieden om studieboeken te delen, dat vindt driekwart van de Nederlandse studenten. Zo willen zij hoge kosten voor studieboeken vermijden. Slechts 10 procent van de opleidingen wil echter de oude traditie van nieuwe boeken kopen doorbreken. Dit meldt Sp!ts naar aanleiding van onderzoek van de TU Eindhoven. 

Onderwijsinstelling houden vast aan het kopen van nieuwe boeken, aldus Martijn Peeters van Studieboekendelen.nl, een boekendeelwebsite. "Bij boekenlijsten wordt nog altijd verwezen naar een handelaar waar nagenoeg alleen nieuwe boeken aangeschaft kunnen worden. Zelfs het gratis lenen van boeken in hun eigen bibliotheek wordt niet aangeprezen. Laat staan de optie van onderling delen. Het is merkwaardig dat de onderwijsinstellingen de studenten nalaten om te wijzen op eerlijke en goedkope alternatieven om aan boeken te komen."
 
Volgens het onderzoek van de TU Eindhoven wil 74 procent van de ondervraagde studenten een studieboeken kunnen delen. 60 procent heeft al een of meerder keren boeken gedeeld met medestudenten. Dit om dure uitgaven te vermijden. Hoewel studenten dus liever willen delen dan kopen, geeft 60 procent aan haar studieboeken niet te willen delen met onbekenden. De studenten vertrouwen er niet op dat de dure studieboeken ongeschonden terugkomen. 
 
© Nationale Onderwijsgids