Normal_mooc-solid-science

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een reeks cursussen gepland over methodiek in wetenschappelijk onderzoek. Als eerste staat de Massive Online Open Course (MOOC) over de betrouwbaarheid van onderzoeksmethoden op de agenda. De cursus Solid Science: Research Methods gaat 1 september van start. Dit meldt de UvA. 

De online cursus wordt gegeven door methodoloog dr. Annemarie Zand Scholten. Zij zal ingaan op onder meer de fundamentele principes van de wetenschap, onderzoeks-designs, het samenstellen van samples en het verrichten van metingen. De nadruk ligt telkens op goede onderzoeksmethoden als basis van betrouwbaar onderzoek en wetenschappelijke integriteit.

De cursus duurt acht weken en wordt aangeboden via het online leerplatform Coursera. Iedereen die geïnteresseerd is in methodologie en wetenschappelijk onderzoek kan deelnemen. Door de bespreking van typerende voorbeelden leren de deelnemers het verschil herkennen tussen goede en bedenkelijke wetenschap. Ze krijgen uitgelegd hoe goede wetenschap werkt en waar en waarom het soms juist fout kan gaan. De opgedane kennis kan als basis dienen voor vervolgcursussen waarin dieper wordt ingegaan op het onderwerp wetenschappelijke integriteit.
Meer informatie over de cursus is te vinden op de website van Coursera. Deelname is gratis. De cursus wordt gegeven in het Engels.

© Nationale Onderwijsgids