Normal_patat

Studenten die doordeweeks veel patat eten of veel games spelen presteren slechter aan de universiteit dan studenten die dat niet doen. Vooral mannelijke studenten met een ongezonde levensstijl lopen het risico tentamens te missen of slechtere cijfers te halen. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). 

Het onderzoek is uitgevoerd onder 101 eerstejaarsstudenten van de VUB, waarbij de studenten bij de start van het eerste en tweede semester gewogen werden. Ook moesten de studenten aan het begin van het tweede semester een enquête over hun levensstijl invullen. 
 
Uit de resultaten bleek dat de studenten die tentamens hadden gemist, voornamelijk mannelijk waren en ook meer patat aten dan de studenten die wel aan alle tentamens deelnamen. 
De studenten die wel overal aanwezig waren, liepen echter ook meer kans op slechtere cijfers als zij te maken hadden met een of meer van de volgende factoren: man zijn, doordeweeks gamen, een hoger BMI krijgen, lagere middelbare school cijfers hebben en ongezonde eet- en drinkgewoontes hebben. Ook het volgen van een streng dieet heeft een negatief effect op de studieresultaten. 
 
Volgens de onderzoekers is het onderzoek de eerste Europese studie naar de relatie tussen de gezondheid en prestaties van universiteitsstudenten. Naar aanleiding van de resultaten raden zij aan extra aandacht te schenken aan de studenten met ongezonde leefgewoontes om zo betere studieresultaten te behalen. 
 
© Nationale Onderwijsgids