Pand van de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een grote verzameling bijzondere fotoboeken in handen gekregen. Het gaat om ruim vijfduizend voornamelijk Nederlandse uitgaven vanaf 1935 met werk van beroemde fotografen. Dat meldt Parool.

De albums bevatten werk van onder meer Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Sanne Sannes, Erwin Olaf en Rineke Dijkstra. De collectie is aangelegd door de Amsterdamse verzamelaar Frans van der Molen. De collectioneur deed er dertig jaar over om zijn verzameling op te bouwen. Een groot deel heeft hij nu aan de UvA geschonken, de rest werd door de universiteit aangekocht.

Fotoboeken, met name Nederlandse, zijn gewilde collectors items tegenwoordig. Er worden hoge prijzen voor betaald. De Nederlandse boeken worden gezien als toonaangevende voorbeelden van 'Dutch design' in de grafische vormgeving maar ook als spiegel van maatschappelijke ontwikkelingen. De afdeling Bijzondere Collecties ziet de nieuw verworven fotoboeken als bron met grote attentiewaarde voor onderwijs en onderzoek.

© Nationale Onderwijsgids