RoboCup 2013

Het team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is door naar de halve finale van de RoboCup 2014 in João Pessoa in Brazilië. Tech United, het voetbalrobotteam, won 8 van de 10 poulewedstrijden in de WK robotvoetbal. De halve finale en finale worden vandaag gespeeld. Dit meldt de TU/e. 

De RoboCup is een toernooi waarin teams van geheel zelfsturende robots het tegen elkaar opnemen. De 'technische staf' van Tech United kreeg gedurende het toernooi de robots steeds beter afgesteld. Zij wonnen 8 van de 10 wedstrijden, speelden één gelijk en verloren tegen de universiteit van Beijing, de regerend wereldkampioen. Tijdens de wedstrijd hadden de Chinezen echter wat geluk: Tech United maakte een eigen goal, en dat kostte ze de winst.
 
De RoboCup is in het leven geroepen om de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving te versnellen. De doelstelling van de cup is dat in 2050 een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal moet kunnen verslaan. Na het toernooi delen de onderzoekers hun nieuwe kennis met elkaar, waardoor de technologie snel vooruit gaat. 
 
De halve finale wordt om 15.30 op 24 juli gespeeld. De finale op dezelfde dag om 18.30. De wedstrijden zijn online live te volgen, met vakkundig commentaar door een robotvoetbalcommentator.
 
© Nationale Onderwijsgids