De IJssel

Een groep van 30 buitenlandse studenten heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de IJsseldelta. De studenten volgden een cursus milieueffectrapportage op het ITC, de nieuwe Faculty of Geo Information Science and Earth Observation van de Universiteit Twente. Dit meldt www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

Tijdens de cursus leerden de studenten over het gebruik van geografische informatie (GIS), het in kaart brengen van diverse milieuaspecten en het formuleren van alternatieven. De dertig studenten komen uit zo'n 17 landen over de hele wereld, waaronder: Iran, Brazilië, Mexico, China, India, Indonesië, Nepal, Ghana, Tanzania en Duitsland.
 
's Ochtends kregen de studenten op het provinciehuis in Zwolle een inleiding over de rol die duurzaamheid en de strategische milieu-effectrapportage (m.e.r.) hebben gespeeld bij de Omgevingsvisie van de provincie Overijssel, mede organisator van de excursie. Daarnaast vertelde Bobbi Schijf van de Commissie voor de milieueffectrapportage wat de procedure van de strategische m.e.r. inhoudt en wat de rol van de Commissie is. 
 
's Middags gingen de studenten naar het stedelijk museum in Kampen. Daar kregen ze een presentatie van Arjan Otten van de provincie Overijssel over de  "ins and outs" van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, waarna ze per bus op excursie gingen door het plangebied van het project.
 
© Nationale Onderwijsgids