Normal_flag-315186_640

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verwacht de er rond de 160 Britse studenten aan een opleiding zullen beginnen na de zomer. Dat is een toename van het aantal Britse studenten aan de universiteit van meer dan 100 procent. Veel jonge Britten kiezen er voor om in Nederland te gaan studeren omdat het collegegeld hier vele malen lager is dan in Groot-Brittannië. Dit meldt RTV Noord.

186 Britten hebben zich aangemeld bij de Rijksuniversiteit. De verwachting is dat rond de 160 zich ook daadwerkelijk in gaan schrijven de komende periode. Vorig jaar schreven zich nog 72 Britse studenten in. Het aantal zal dus ruim verdubbeld worden dit jaar. Voorgaande jaren werd ook al een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen van Britten geconstateerd. In 2013 meldden er zich 65 procent meer aan dan in 2012. 'Duitsers en Chinezen zijn nu nog de grootste groep buitenlandse studenten, maar de Britten staan nu op de derde plek', aldus de RUG.
 
De reden voor het hoge aantal aanmeldingen is te vinden in de hoogte van het collegegeld. In Groot-Brittannië moeten studenten jaarlijks tussen de 6000 en 9000 pond (7000 tot 11.000 euro) betalen aan collegegeld, terwijl ze in Nederland 'maar' 1.900 euro hoeven te betalen per jaar. Aangezien veel Nederlandse universiteiten Engelstalige studies aanbieden, is Nederland een erg populair opleidingsland geworden onder de Britten. De RUG merkt dat de Science en International Law & Business-studies erg populair zijn bij de Engelsen. Vorige week werd daarnaast nog bekend gemaakt dat Groningen de populairste studentenstad is onder Europese uitwisselingstudenten.
 
© Nationale Onderwijsgids