Normal_college_docent_klas_lokaal

Instellingen hebben weinig belangstelling voor het experiment met het bindend studieadvies (BSA) in het tweede jaar van het hoger onderwijs. Dit jaar konden opleidingen zich voor de tweede en laatste keer aanmelden voor de proef maar slechts een opleiding heeft dat gedaan. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Het ISO is blij met het gebrek aan belangstelling voor het experiment. De studentenorganisatie vindt de invoering van een bindend studieadvies in het tweede studiejaar onverstandig. Volgens hen werkt een BSA in het tweede jaar kapitaalvernietiging in de hand. Ook zou het BSA studenten  belemmeren om naast hun studie te ontwikkelen in andere activiteiten.

In totaal doen er nu vijf instellingen mee met de BSA-proef: de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam University College, de Rietveld Academie, de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft. Tot en met 2019 mogen deze instellingen ook in het tweede studiejaar een minimum aantal studiepunten instellen die een student moet halen om door te mogen met de opleiding.

De ISO is wel te spreken over de voorwaarden waaraan deelnemende instellingen moeten voldoen en vraagt zich af waarom deze voorwaarden niet standaard voor alle instellingen gelden. Zo moeten de instellingen voldoen aan een passende onderwijsintensiteit, een intensieve studiebegeleiding, hoge kwaliteit van de docenten en begeleiding bij afwijzing. Volgens het ISO is dit pakket aan maatregelen een betere stimulans voor studenten dan een “kunstmatige prikkel” als instellen van een BSA.

© Nationale Onderwijsgids