De vuurwerkramp in Enschede

De NWO stelt 700.000 euro beschikbaar voor een studie naar crisisbestrijding die onderzoekers van de universiteiten van Tilburg en Utrecht en de Vrije Universiteit van Amsterdam uit gaan voeren. De onderzoekers bekijken hoe de hulpverlening bij rampen werkt. Ook worden de verschillen tussen de Nederlandse aanpak en de buitenlandse aanpak bij humanitaire crisissen geanalyseerd. Het onderzoek heet ‘Enhancing smart disaster governance: Assessing the potential of the net-centric approach’. Dit meldt Tilburg University. 

Bartel van de Walle, universitair hoofddocent bij de economische faculteit van Tilburg University, is betrokken bij het onderzoek. Hij gaat zich onder meer bezig houden met het informatiemanagement en de rol van social media in crisisbestrijding. “Bij rampen wordt social media steeds belangrijker. Mensen verzenden via Twitter of Facebook berichten over hun toestand, er wordt via social media hulp aangeboden. We weten nog niet goed hoe we daar vanuit de hulpverlening mee om moeten gaan, dat gaan we onderzoeken.”
 
Naast de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht zijn er nog meer partijen betrokken bij het onderzoek. Van de Walle: “We voeren ons onderzoek uit samen met humanitaire organisaties als Cordaid en met de Veiligheidsregio’s. Die partijen hebben ook meegedacht met de onderzoeksvraag en 25 procent van het totaalbedrag gefinancierd. Dat was een voorwaarde van NWO bij de call voor Smart Governance.” Het onderzoek gaat in oktober van start en duurt vier jaar. Er is geld om twee promovendi en een postdoc aan te stellen. Een van de promovendi zal ook veldwerk gaan doen in de rampgebieden.
 
© Nationale Onderwijsgids