Het Sciencepark, campus van de UvA bètafaculteit

Een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt al sinds vrijdag de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica bezet. Ze hebben zich verzameld in het studiecentrum van de faculteit om te protesteren tegen mogelijke fusieplannen van de UvA met de Vrije Universiteit (VU). Dit meldt Parool.

De twee Amsterdamse universiteiten willen de bètaopleidingen gezamenlijk gaan huisvesten. Nu hebben beide universiteiten ieder nog een eigen campus aan de Zuidas en in het Science Park. De onderwijs- en onderzoeksactiviteiten moeten per thema worden samengebracht op beide campussen. Dat staat in een convenant dat de VU en UvA hebben ondertekent.

De studenten willen dat het convenant wordt ontboden en dat de plannen eerst met hen worden besproken. Ook eisen ze dat afspraken over een mogelijke fusie alleen doorgang kunnen vinden met instemming van een medezeggenschap van medewerkers en studenten. Aan het eind van vandaag staat er een overleg gepland met het College van Bestuur. “Als zij onze eisen niet inwilligen, blijven we zitten waar we zitten”, laat een woordvoerder van de studenten weten. De bezetting begon vrijdag met twintig studenten maar is nu afgezwakt naar tien. Naar verwachting komen er vanmiddag echter weer tien tot twintig studenten bij.

Vorig jaar waren de UvA en VU ook al van plan hun bèta-afdelingen samen te voegen. Dat plan stuitte op veel verzet aan de UvA uit vrees voor grootschaligheid. De centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad van de UvA stemden het plan weg. De VU was daarentegen wel positief over de fusie.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft aan minister Bussemaker van Onderwijs vragen gesteld over de fusieplannen van de universiteiten. Hij zegt de indruk te krijgen dat de bestuurders de bètafusie er alsnog door willen drukken en daarvoor “hooguit iets andere bewoordingen kiezen”.

© Nationale Onderwijsgids