Normal_wetenschap_onderzoek_research_scheikunde

Een coalitie van verschillende kennis- en ondernemersorganisaties hebben een brandbrief gestuurd aan de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs. Zij anticiperen daarmee op hun aangekondigde visie voor het wetenschapsbestel. De kenniscoalitie heeft onder meer als dringende boodschap dat meer investering in onderzoek en innovatie nodig is. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

De coalitie pleit in de brief aan ministers Kamp en Bussemaker en staatssecretaris Dekker voor een nationale wetenschapsagenda. Daarin moeten wetenschappelijke, economische en maatschappelijke vragen met elkaar worden verbonden. Daarnaast wil de groep dat de overheid zich inzet om de kwaliteit van onderzoek op alle vlakken hoog te houden maar ook te streven naar specialisering.

Het belangrijkste verzoek van de organisaties aan de overheid is meer geld voor onderzoek en innovatie. Volgens de coalitie schieten de investeringen daarin nu ernstig tekort en dat vormt een risico voor de Nederlandse kenniseconomie. Nederland presteert nu nog goed maar de internationale concurrentie is groot. Volgens de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) ligt juist in onderzoek en innovatie het toekomstige verdienvermogen van ons land. Extra investeren is nodig om in de top vijf van meest competitieve kenniseconomieën te blijven, aldus de coalitie.

De kenniscoalitie bestaat uit KNAW, TNO, VSNU, TO2, VNO-NCW, MKB Nederland, NWO en de Vereniging Hogescholen. De wetenschapsvisie van de ministers en de staatssecretaris wordt in september verwacht.

© Nationale Onderwijsgids