Normal_college_zaal_klas_lokaal_studenten

Nederland moet het beurzenprogramma voor buitenlandse studenten weer invoeren. De studiebeurzen voor internationale studenten werden in 2012 stopgezet. Universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging Hogescholen hebben er bij de minister van Onderwijs voor gepleit die beslissing terug te draaien. Dat meldt Trouw.

Het moet voor talentvolle studenten uit het buitenland aantrekkelijker worden om in Nederland te studeren, vinden beide verenigingen voor hoger onderwijs. Andersom moeten Nederlandse studenten gestimuleerd worden om een tijd in het buitenland naar de universiteit of een college te gaan. In een gezamenlijke 'Visie Internationaal' hebben de VSNU en de Vereniging Hogescholen deze boodschap aan minister Bussemaker gepresenteerd.

Een succesvol beurzenprogramma moet gezien worden als een visitekaartje voor het Nederlands hoger onderwijs, zeggen de verenigingen. Zij zijn bang dat Nederland zichzelf nu uit de markt prijst bij buitenlandse studenten door het ontbreken van zo'n programma. Internationale studenten en ook docenten leveren een belangrijke bijdrage aan het versterken van onze kenniseconomie. “Als ze geen studiebeurs krijgen, moeten ze het zelf betalen. Dat is voor velen een te grote hobbel”, zegt een woordvoerder van Vereniging Hogescholen.

De verenigingen stellen dat er reclame gemaakt moet worden voor het Nederlandse hoger onderwijs en de kwaliteit ervan, bijvoorbeeld tijdens buitenlandse handelsmissies. Ook willen universiteiten en hogescholen meer investeren in digitalisering, het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid en studenten uit binnen- en buitenland in dezelfde klas te zetten.

© Nationale Onderwijsgids