Normal_vrije-universiteit-669x297

De Vrije Universiteit (VU) en het VU Medisch Centrum van Amsterdam stellen per 1 mei Lex Bouter aan als hoogleraar Methodologie en integriteit. Bouter is voormalig rector magnificus van de VU.  Op 2 mei zal Bouter zijn oratie uitspreken. Voorafgaand aan zijn oratie zal een internationaal seminar plaatsvinden. Verschillende wetenschappers zullen spreken over wetenschappelijke integriteit.

In zijn oratie pleit Bouter ervoor dat universiteiten meer aandacht besteden aan wetenschappelijke integriteit. Bouter: “Uiteraard moeten gevallen van wetenschappelijk wangedrag worden opgespoord en aangepakt. Maar belangrijker is dat gewerkt wordt aan de weerbaarheid van alle onderzoekers.

Verantwoordelijkheid voor universiteiten en financiers
Universiteiten moeten zorgden dat de scholing op orde is en de cultuur deugt. En kritisch kijken naar perverse prikkels, zoals een te hoge publicatiedruk. Maar ook moeten zij zorgen voor goede richtlijnen. En voor een eerlijke een transparante procedure bij vermoedens van schending van de wetenschappelijke integriteit. De financiers van onderzoek kunnen eveneens een belangrijke rol vervullen door alert te zijn op perverse prikkels en door eisen te stellen aan de kennisinstellingen. En met name door onderzoek te stimuleren naar de wijze waarop de wetenschappelijke integriteit het beste kan worden gewaarborgd. Want we weten daar nog veel te weinig van.”

Seminar
Voorafgaand aan de oratie van Lex Bouter op 2 mei zal een international seminar plaatsvinden. Wetenschappers zullen spreken over integriteit in het wetenschappelijk onderzoek. Het programma is hier te downloaden, aanmelden is verplicht.

© Nationale Onderwijsgids