Normal_diploma

(Novum) - Wetenschappers Christopher Dobson, Kari Alitalo, Jaap Sinninghe Damsté, James McClelland en Aleida Assmann hebben dit jaar de Heinekenprijzen gewonnen. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen dinsdag bekend. De Heinekenprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt en zijn elk tweehonderdduizend dollar (145 duizend euro) groot.

Dobson krijgt de Heinekenprijs voor het ontrafelen van de manier waarop eiwitten zich in het lichaam verkeerd kunnen vouwen en hoe dat kan leiden tot ouderdomsziekten als alzheimer, parkinson en diabetes. Alitalo ontvangt de prijs voor zijn pionierswerk in het onderzoek naar hoe en wanneer lymfe- en bloedvatstelsels groeien, en hoe die kennis kan helpen bij het behandelen van onder meer kanker.

Sinninghe Damsté ontvangt de prijs voor zijn ontdekking en ontwikkeling van chemische fossielen en McClelland voor zijn bijdrage aan het gebruik van neurale netwerken voor het modelleren van cognitieve hersenprocessen. Assmann neemt de prijs in ontvangst voor haar onderzoek naar cultureel geheugen.

Het is vijftig jaar geleden dat de Heinekenprijs voor de biochemie en biofysica voor het eerst werd uitgereikt. Later kwamen daar de categorieën kunst, geneeskunde, milieuwetenschappen, historische wetenschap en cognitiewetenschap bij.

De Heinekenprijzen werden in 1964 ingesteld door Freddy Heineken als eerbetoon aan zijn vader die, voordat hij directeur werd van de Heineken-brouwerij, scheikunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1914 ook promoveerde. De prijzen worden 2 oktober uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam.