deeltijdopleiding, deeltijdonderwijs, deeltijdstudenten

AMSTERDAM - Terwijl het kabinet hoopt dat de marktwerking het aanbod van deeltijdopleidingen op zal vangen, blijken universiteiten en hogescholen er liever helemaal geen geld meer in te willen investeren. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Terwijl vanuit de overheid deeltijdonderwijs idealistisch wordt gestimuleerd vanuit het idee van 'leven lang leren', kampt dit soort onderwijs met een flinke achteruitgang in de afgelopen jaren. Niet alleen de crisis heeft hier schuld aan, maar ook de groeiende regelgeving vanuit de overheid, zoals extra collegegeld voor een tweede studie en de dreiging van de langstudeerboete. Daarnaast is een veelgehoorde klacht dat het onderwijs slecht aansluit op de behoeften uit de arbeidsmarkt.

De nieuwe regelgeving voor deeltijdonderwijs, die werd ontwikkeld door voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, zorgt ervoor dat deeltijdonderwijs vanaf 2017 niet meer door de overheid wordt bekostigd. Studenten moeten in plaats daarvan een door de markt gereguleerd instellingsgeld betalen, waardoor het onderwijs 'klantvriendelijker' zou moeten worden. Alleen beroepsgroepen waar tekorten onder bestaan, zoals in de zorg of in het onderwijs, blijven de mogelijkheid van overheidssubsidie behouden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem