Langstudeerboete, Sociaal leenstelsel, Studierendement

DEN HAAG - Ondanks de uiteindelijke afschaffing van de langstudeerboete door het huidige kabinet, blijkt de maatregel om studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen een flink bedrag te laten betalen, toch effectief te zijn geweest. Dat meldt ScienceGuide.

In het hbo bleek door de dreiging van de langstudeerboete ongeveer 5 procent meer diploma's te zijn uitgereikt. Aan universiteiten was deze stijging zelfs 17 procent. Niet vaak heeft een (potentiële) maatregel zoveel effect gehad op het studierendement.

Kort nadat het idee van de boete was geïntroduceerd, besloot de Raad van State de helft van het bedrag dat de boete op zou brengen te schrappen en te vervangen door een bezuiniging van 300 miljoen euro verdeeld over alle universiteiten en hogescholen. Vanwege rechtszekerheidsbeginselen wilde de SGP dat de boete een jaar zou worden uitgesteld. Vervolgens groeide de weerstand tegen de boete zo, dat vrijwel geen partij nog voorstander was van de maatregel. In plaats van de langstudeerboete werd uiteindelijk het plan voor een sociaal leenstelsel geïntroduceerd.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem