Studenten in collegezaal

DEN HAAG (Novum) - Het invoeren en kort daarop weer schrappen van de langstudeerboete heeft de overheid ruim 12,3 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft verstrekt aan de NOS.

De langstudeerboete werd in september ingevoerd. Studenten die langer dan een jaar extra over hun studie deden moesten drieduizend euro extra collegegeld betalen. Een maand later schrapten VVD en PvdA de maatregel alweer.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft veel kosten gemaakt bij de voorbereiding, de invoering en het vervolgens weer schrappen van de boete. Zo heeft DUO veel tijd moeten steken in het afhandelen van bezwaarprocedures en het voorlichten van studenten.

Uit documenten van het ministerie van OCW blijkt dat de medewerkers van DUO volgend jaar, als de zaak compleet is afgewikkeld, zo'n 23 duizend manuren hebben besteed aan de boete. Een uur komt overeen met honderd euro, waardoor de totale kosten op 2,3 miljoen uitkomen.

Hogescholen en universiteiten hebben daarnaast tien miljoen euro gekregen als tegemoetkoming voor onder meer het aanpassen van hun administratiesystemen. De onderwijsinstellingen innen het collegegeld en moesten ook de langstudeerboete innen.