Wachttijden van langer dan een half jaar bij Schadefonds Jeugdzorg

Het schadefonds voor geweld in de jeugdzorg wordt overspoeld met aanvragen van slachtoffers en kan de aanvragen maar nauwelijks aan. Hierdoor ontstaan wachttijden van langer dan een halfjaar. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Op dit moment hebben 5750 mensen zich gemeld voor een schadevergoeding: ‘We hebben het aantal aanvragen onderschat.' Dit meldt EenVandaag.

Het schadefonds en de vergoeding behoren tot de aanbevelingen van de commissie-De Winter die twee jaar geleden onderzoek deed naar misstanden in de jeugdzorg. Bij het openstellen van de regeling was het fonds uitgegaan van tweeduizend aanvragen in twee jaar. ‘'In januari hadden we die 2000 aanvragen al binnen, dat was wel even een verrassing. Achteraf gezien een enorme onderschatting.'’, zegt Monique de Groot, directeur van het Schadefonds.

Lage inschatting

Micha de Winter zegt tegen EenVandaag verbaasd te zijn over de lage inschatting van het ministerie: "Als je het toen aan mij had gevraagd, dan zou ik op een hoger getal uitkomen. Het gaat om tienduizenden die in de jeugdzorg hebben gezeten, daarvan is volgens onze schatting 10 tot 25 procent in aanraking gekomen met geweld of misbruik. Dan is 2000 slachtoffers wel erg laag."

Lange wachttijden

De Winter maakt zich zorgen over de lange wachttijden die hierdoor ontstaan bij het Schadefonds: "We weten uit het verleden dat je bij dit soort regelingen mensen snel moet helpen. Het naarste is dat het op een lange termijn aan komt. Mensen denken dan: zie je wel ik tel niet meer mee, ik word weer op de lange baan geschoven. Dat wil je niet als overheid. Er moet alles aan gelegen zijn om dat te versnellen." 

Extra personeel 

Het Schadefonds heeft inmiddels extra personeel aangenomen en hoopt volgend jaar maart alle aanvragen weer binnen 14 weken te kunnen beantwoorden. Van de 3000 aanvragen die zijn beoordeeld, is 15 procent afgewezen.

Door: Nationale Onderwijsgids