Normal_autisme

Esther Vliegenthart presenteert eind februari haar tweede prentenboek speciaal voor kinderen met autisme en een taalontwikkelingsstoornis. Ze werd bij het schrijven geïnspireerd door haar eigen zoontje met autisme. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Vliegenthart zag bij haar zevenjarige zoon Marijn dat hij bijna nooit een boek pakte. Dit kwam onder andere omdat het verhaal vaak niet aansloot bij zijn belevingswereld. Volgens de schrijfster bestaan er wel boeken die over autistische kinderen gaan, maar niet die inhoudelijke aansluiten op de belevingswereld van deze kinderen. Dus besloot ze om zelf een boek te maken.

In het boek ‘Saartje’ is voornamelijk een duidelijk verhaal van groot belang. “Denkstappen worden in veel kinderboeken overgeslagen. Zegt de hoofdpersoon bijvoorbeeld dat hij of zij boodschappen gaat doen, dan staan ze het volgende plaatje in de supermarkt. Bij een kind met autisme roept dat heel veel vragen op'', legt Vliegenthart uit. “Marijn kon dan nog een half uur doorvragen. 'Maar mama, hoe zijn ze dan bij de supermarkt gekomen? Met de fiets, auto?’”

De hoofdpersoon in het boek is Saartje. Dat is geen mens, maar een eenhoorn. Vliegenthart: “Daar heb ik bewust voor gekozen zodat de kinderen geen vergelijking kunnen maken met zichzelf. Ook is het boek op rijm geschreven, om de taalontwikkeling te stimuleren."

Het tweede deel van ‘Saartje’ wordt op 27 februari gepresenteerd bij boekhandel de Krekel in Alblasserdam. Het derde deel verschijnt in juni.

© Nationale Onderwijsgids