Normal_kind_rolstoel534

Hoewel de overheid verschillende regels heeft gemaakt zodat mensen met een beperking zoveel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, lukt dit in de praktijk niet altijd. Zo zijn er kinderen die thuiszitten, omdat scholen hen vanwege hun beperking niet toelaten. Er vallen studenten uit omdat hun opleiding niet zorgt voor de aanpassing die zij nodig hebben. Ook komt het voor dat leerlingen met een beperking niet mee mogen op een schoolreis. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

Daarnaast is het voor mensen met een beperking lastig om een baan te vinden of te houden. Er leven bij werkgevers nog vaak vooroordelen over mensen met een beperking. Het College voor de Rechten van de Mens behandelt donderdag 15 oktober drie zaken op zitting waarin mensen vanwege hun beperking problemen op school of werk ervaren.

In de eerste zaak stelt een student dat de hogeschool een negatief studieadvies niet wil intrekken. Zij heeft last van depressies en meent dat die de oorzaak zijn van haar slechte studieresultaten. De tweede zaak gaat over een leerling die geen digitale woordenboeken mag gebruiken bij de schoolexamens en het eindexamen. De leerling gebruikt deze woordenboeken vanwege haar dyslexie. In de laatste zaak valt een betonboorder uit door chronische rugklachten. Volgens de man wil de werkgever hem geen bonus geven en is er geen rekening gehouden met zijn werkzaamheden bij re-integratie.

© Nationale Onderwijsgids