Normal_opening_helmond_1

Met de start van de vroegbehandelingsgroep ‘Wallie Walvis’ in Helmond speelt Kentalis in op een lang gekoesterde gezamenlijke wens van ouders en verwijzers uit Helmond en omgeving en Kentalis. In de afgelopen jaren reisde een aantal peuters met een taalontwikkelingsstoornis naar Eindhoven, om daar deel te kunnen nemen aan de vroegbehandelingsgroepen van Kentalis. Nu kunnen deze kinderen dicht bij huis behandeld worden. Dat meldt Kentalis.

Op de nieuwe locatie behandelt Kentalis kinderen tot vijf jaar die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Zij hebben moeite met praten en/of het leren van taal. In Helmond leren de kinderen in een groep met zes tot acht anderen op een speelse manier (beter) communiceren, omgaan met anderen en zijn gevoelens te uiten. In dit communicatieve behandelklimaat kan het kind zich optimaal ontwikkelen en een goede start maken bij de peuterspeelzaal of op school. Afhankelijk van de ernst van het spraak-/taalprobleem, komt het kind twee of vier dagen in de week naar de groep. Ook de ouder wordt bij de behandeling betrokken zodat hij/zij handvatten krijgt voor een (nog) beter contact met zijn kind.

Begrijpt een kind anderen vaak niet of maakt hij wel erg korte zinnen? Of is hij bijvoorbeeld slecht verstaanbaar? Het kan zijn dat hij een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Vijf procent van de bevolking heeft TOS. Bij kinderen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. TOS wordt nog vaak verward met bijvoorbeeld dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.

In augustus 2016 opent De Taalbrug uit Eindhoven, een school voor kinderen met een communicatieve beperking een nevenvestiging in Helmond. Kentalis sluit zich bij de nevenvestiging aan. Door de korte lijnen tussen de organisaties kunnen kinderen die moeite hebben met spraak en taal zo optimaal mogelijk zorg en onderwijs krijgen.

© Nationale Onderwijsgids