Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Veel reguliere basisscholen maken al gebruik van een tablet in het onderwijs. In het speciaal onderwijs is hier minder sprake van. Toch zijn er wel een aantal scholen voor speciaal onderwijs dat een pilot uitvoert met tablets. SBO De Parasol in Maassluis voert een pilot uit vanaf groep 4 en merkt dat de leerlingen er gemotiveerder van worden. Dat meldt Kennisnet.

Sylvia Stam, directeur van SBO De Parasol, merkt dat de leerlingen gemotiveerd raken door tablets te gebruiken in de lessen. Volgens Stam komt dit omdat via de tablets de lesstof op het niveau per kind aangepast kan worden. De docent kan met de tablet eerst een aantal gemakkelijk opdrachten geven als een leerling moeite heeft met bepaalde vakken. De leerlingen krijgen dus lesstof op maat aangeboden.

Docenten kunnen de voortgang van de leerlingen gemakkelijk volgen via een digibord in de klas. Leraren van de school legt uit dat wanneer de meerderheid van de klas moeite heeft met een bepaalde som, ze die nog eens klassikaal uit kan leggen. Ook zien de leerkrachten het meteen wanneer een individuele niet vooruit komt. Hierdoor kunnen de leerkrachten meteen actie ondernemen, in plaats van dat de leraren pas na schooltijd in het schrift zien dat een leerling het niet snapt. Op de tablets zit ook een voorleesfunctie die het begrijpend lezen kan ondersteunen en kunnen de leerlingen de betekenis van woorden opzoeken. 

© Nationale Onderwijsgids