Normal_kind_bedenkelijk_zorgen__screenshot_

De ondersteuning op school en thuis of in de wijk moet goed op elkaar aansluiten om kinderen, jongeren en gezinnen eerder en beter te kunnen helpen. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen jongeren en ouders, scholen en hulpverleners. Op 17 september in Utrecht organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) een Learn & Share bijeenkomst over de knelpunten hiervan. Dat meldt het NJi.

In de samenwerking tussen zorg en onderwijs is er veel veranderd door de invoering van passend onderwijs en de nieuwe Jeugdwet. Zo veranderen en variëren de ondersteuningsroutes in het onderwijs per samenwerkingsverband. Gemeenten mogen de jeugdhulp op eigen wijze inrichten, meestal gebeurt dit via wijkteams. In vele gemeenten zijn de ondersteunings- en jeugdplannen afgestemd in het 'op overeenstemming gericht overleg' (OOGO). Dit versterkt de verbinding tussen passend onderwijs en jeugdhulp. Toch blijkt het in de praktijk lastig voor de partijen om de plannen en afspraken zoals afgesproken uit te voeren.

Tijdens de Learn & Share bijeenkomst wil de NJi aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden van elkaar leren hoe de knelpunten opgelost kunnen worden. Ook wordt er gepresenteerd wat de belangrijkste lessen zijn die Nederland kan leren van andere landen. De bijeenkomst is onder meer bedoeld voor directeuren van samenwerkingsverbanden, schoolbesturen, schoolleiders, intern begeleiders en zorgcoördinatoren. Meer informatie over de bijeenkomst en hoe aan te melden is te vinden op de website van de NJi.

© Nationale Onderwijsgids